Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Důležité bezpečnostní upozornění na zvýšená kybernetická rizika

Miroslav Šraga 0

Vážení zákazníci,

konflikt, který se v současné době odehrává na Ukrajině, není pouze válkou zbraní, ale je to současně i kybernetická válka, která se může dotknout i vás a vašich firem.

V současné době již u našich zákazíků zaznamenáváme zvýšený objem podvodních emailů, phishingu. Již nyní probíhají silné DDoS útoky a očekáváme, že budou ještě silnější. Stejně tak počítáme s pokusy o napadení či smazání dat.

Protože nám na zabezpečení vašich informačních technologií opravdu záleží, sepsali jsme pro vás následující zásadní doporučení:

Netroufáme si predikovat, co přinesou následující dny. Rusko na Ukrajině použilo úplně nový malware HermeticWiper, který maže data. Jak uvádí Národní ústav pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB), tento malware už je aktivní i v Litvě a Lotyšku. Dalším cílem klidně může být Česko a vy a vaše data.

Rádi bychom upozornili, že hrozba se netýká jen státu, ale napadány jsou i nestátní subjekty. A to i takové, které by si mohly myslet, že zrovna ony jsou pro útočníky “nezajímavé” a “malé”. Dávejte pozor, buďte obezřetní a chraňte nejen svá data, ale i uživatelské identity.

Varování NUKIB:

Prosíme, neberte toto upozornění s rezervou. Situace je skutečně vážná a zhoršuje se. I když pro ochranu vašich dat a systémů děláme maximum, kus odpovědnosti nese každý uživatel na svých bedrech sám. Nežijte s pocitem falešného bezpečí, když máte antivir a dlouhé heslo – to je pouze nutná pre-rekvizita, nikoliv komplexní bezpečnostní řešení.

Pokud se vaše firma stane obětí útoku nebo potřebujete pomoci se zabezpečením vašeho IT, kontaktujte nás, nenecháme vás v tom.

Komentáře jsou uzavřeny.