Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Co mají společného 12° Vídeňský ležák, Microsoft Forms a Power Automate?

Miroslav Šraga 0

Když jste si přečetli nadpis, tak některé z vás možná napadlo, že jsme se už úplně zbláznili z té práce z domova, jiní by si mohli myslet, že budeme vyhlašovat nějakou soutěž. I když uznávám, že nápad je to vskutku zajímavý, všechno je jinak.

Náš zákazník, Pivovar Moravský Žižkov, se nás zeptal, jestli bychom neuměli zařídit e-shop. Určitě bychom to uměli, jenže my takto nepracujeme a tak jsme se začali ptát, proč e-shop a jaké potřeby je třeba vyřešit. A odpoveď byla celkem jednoduchá a zřetelná. Všichni víme, že doba nutí podnikatele přizpůsobit nabídku služeb tak, aby se dokázali se svými výrobky dostat ke svým zákazníkům co nejblíže, s co možná nejnižšími náklady a při tom udržet kvalitu produktu či služby na maximální možné úrovni. Stejně tak tomu je i v případě pivovaru.

Protože v dnešní době není možné prodávat pivo v provozovně, v pivovaru vymysleli, že budou vozit pivo přímo k zákazníkům. Naplánují rozvozové trasy a každý den budou vozit pivo přímo k zákazníkům domů (či do firem). Jenže nápad dostal trhliny již v první fázi realizace, kdy sběr objednávek, jejich třídění a řazení do rozvozových plánů byl nadlidský úkol. Objednávky chodily přes sociální sítě, telefonem, e-mailem a i když pivovar vše zvládal a vykrýval, narůstající administrativa celý proces brzdila.

A tak musely přijít na řadu technologie. Nejdříve padl již zmíněný nápad s e-shopem, kde by si zákazníci objednali, co potřebují a rozvoz by vše přivezl. Jenže, e-shop nevyladíte za pár hodin a pro zákazníky to bude taky těžkopádné. Chce to jednoduchou stránku, kde si zákazník poptá, jaké pivo potřebuje a výsledek bude padat na jedno místo. A zrodil se nápad, použít Microsoft Forms. Vzniknul jednoduchý formulář, kde je jen jméno a adresa zákazníka, přibližný termín, kdy by chtěl pivo přivést a množství jednotlivých produktů. Po vyplnění se výsledek uloží a pivovar je notifikován e-mailem, navíc lze poptávky exportovat do Excelu. Práce na 20 minut, vše v rámci licence Office 365 Business Essentials, kterou má zákazník k dispozici a bohatě to plní účel. Když zákazník poptá rozvoz piva, je nasměrován na poptávkový formulář. A to je to kouzlo jednoduchosti. Jenže, to není celé.

I když by již v této fázi byl zákazník více než spokojený, my jsme se rozhodli, že to celé ještě posuneme o kousek dál. Na OneDrive konkrétního pracovníka jsme vytvořili Excelovou tabulku, která se pomocí PowerAutomate (dříve Flow) dynamicky plní daty ve chvíli, kdy je formulář úspěšně odeslán. Díky tomu je na jednom místě dostupný seznam všech objednávek a jejich aktuální stav. Toto pomáhá řídit proces plnění lahví tak, aby pivo bylo vždy čerstvé, nic nechybělo a zbytečně v PET lahvích neleželo. Zároveň má rozvoz díky filtrům možnost lépe plánovat trasy. A to vše na jednom místě díky jedné Excelové tabulce, která je dostupná z počítače, mobilu, tabletu nebo třeba prodejní kasy.

Pomocí PowerAutomate jsme zařídili ještě jednu vychytávku. Služba Forms umí uživateli zaslat upozornění, že někdo vyplnil formulář, ale abyste se dostali k výsledkům, musíte se „prokliknout“ na detail formuláře. No, musíte. Nemusíte. Pomocí integrace Formuláře s mailovou službou (Outlook / Exchange Online) jsme nastavili, aby potvrzení, že byl formulář úspěšně odeslán, přišel jak výrobci lahodného moku, tak i zákazníkovi. Navíc, pracovník pivovaru má možnost v Outlooku kliknout na „Odpovědět všem“ a rovnou odpovídá zákazníkovi na mail včetně historie jeho poptávky.

Toto je jen malá ukázka toho, jak online technologie mohou pomáhat i takovému byznysu, jako je vaření a rozvoz piva. Nic složitého, jednoduché a praktické nástroje, které si zákazník už stejně zaplatil, jen je nevyužíval. A kolik to celé zabralo času? Zhruba 30 – 40 minut práce a z toho tu největší část si odpracoval sám zákazník.

A dá se jít ještě dál – neukládat tabulky do OneDrive ale do Teams, automatizace úkolů pomocí PowerAutomate a Planneru, reporty pomocí Power BI … stačí být kreativní, nebát se toho a mít po ruce schopného partnera, který pomůže.

Pokud i vy potřebujete pomoci s rozběhem nástrojů ze sady Office 365, nebo potřebujete zařídit zkušební verzi, ozvěte se nám, rádi Vám pomůžeme: https://www.dataclue.cz/kontakty

Komentáře jsou uzavřeny.