Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Teams přináší nové možnosti práce se soubory

Kristýna Neuschl 0

Možnosti ukládání a sdílení souborů se v Microsoft 365 dále rozšiřují. Vaše soubory a data ukládáte na OneDrive, firemní sdílíte s kolegy skrze Sharepoint a se všemi soubory můžete pracovat napříč celými Office, včetně Outlooku a Teams.

Dnes si ukážeme nové možnosti práce a sdílení souborů v Microsoft Teams. Ukážeme si novinky pro soubory v MS Teams a nové možnosti sdílení. Nově můžete pracovat s Vašimi soubory uloženými na OneDrive nebo Sharepoint aniž by bylo nutné opustit pracovní prostředí Teams. Nevynecháme ani novinky pro práci se soubory v Outlooku.

Pro větší přehled v souborech

Teams plně využívají propojení se Sharepointem. Můžete tak využívat v aplikaci Teams stejné funkce pro správu a sdílení Vašich souborů jako v Sharepointu.

V kartě Soubory, kterou naleznete v každém kanálu v Teams se Vám otevře tabulka s uloženými soubory a daty. Tyto soubory a data jsou uložena na Sharepointu, ale Vy je můžete spravovat přímo v Teamsech. Nově budete moci soubory v Teamsech synchronizovat do svého počítače (PC i MAC), přibydou také další funkce jako připnutí vybraných souborů na začátek seznamu. Uložené soubory se Vám zobrazí s náhledy pro snadnější orientaci.

Nové možnosti v Teamsech na kartě Soubory (Zdroj)

Každý kanál v aplikaci Teams má na Sharepointu svou vlastní složku. Do ní se ukládají všechny soubory vkládané do konverzací. Jsou Vašemu týmu kdykoliv k dispozici. Nastavení pro ukládání souborů můžete provést v Sharepointu.

Sdílejte elegantně své soubory

Konzistentní sdílení souborů napříč Microsoft 365 se plně dostává i do Teams. Nezáleží na tom, v které aplikaci právě pracujete. Vaše soubory jsou Vám kdykoliv a kdekoliv k dispozici.

Při psaní zprávy v konverzaci/chatu jednoduše kliknete na ikonu pro připojení souboru Připojit. Vyberete si z nabídky – Poslední, Procházet týmy a kanály, OneDrive a Nahrát soubory z počítače. Vyberte soubor a kliknete na Sdílet odkaz. Odkaz je automaticky vložen ve formátu karty s náhledem. Klinutím na kartu můžete upravit nastavení pro sdílení, stejně jako v ostatních aplikacích Microsoft 365.

Stejným způsobem můžete do konverzací vkládat i link pro sdílení souborů.

Vložení odkazu na soubor v konverzaci. Zdroj

K Vašim osobním pracovním souborům na OneDrivu se snadno dostanete i z Teams. Obě služby jsou propojené. Stačí kliknout v menu na Soubory a v cloudových úložištích zvolit OneDrive. Zobrazí se Vám všechny Vaše soubory a složky, stejně jako v ostatních aplikacích Microsoft 365.

Soubory, které sdílíte ve svých konverzacích a chatech jsou uloženy na Vašem OneDrivu. Přístup k nim získají i účastníci konverzace.

OneDrive v aplikaci Microsoft Teams.

Vylepšené sdílení souborů i v Outlooku

Nově bude Outlook nápomocen i při práci s Vašimi soubory. Přímo v Outlooku si vyberete název Skupiny a zobrazí se Vám soubory a složky s kterými dále můžete pracovat – sdílet, upravovat i tvořit nové.

Při spolupráci s kolegy jim nemusíte posílat soubor jen formou přílohy v emailu. Pošlete odkaz na soubor, který chcete sdílet z Vašeho OneDrivu. Tak můžete na stejných souborech spolupracovat společně ve stejný čas.

Ve webové aplikaci Outlooku jde sdílení souborů s kolegy ještě dále. Při vložení odkazu na soubor se vytvoří hyperlink s názvem souboru. Kliknutím na něj otevřete nabídku s možností nastavení sdílení. Přístupová práva k souboru tak snadno omezíte pouze na příjemce, osoby ve Vaší organizaci nebo kohokoliv s odkazem.

Nový způsob sdílení souborů v Outlooku na webu.

Pro Outlook mobile platí stejné možnosti jako pro Outlook web. K dispozici máte jednoduchý a rychlý výběr souborů, s kterým pracujete napříč Microsoft 365. Při sdílení souboru si můžete vybrat mezi připojením přílohy, nebo sdílením pomocí odkazu. Při druhé možnosti je vytvořen hyperlink.

Vložení odkazu v Outlook mobile.

Tyto novinky jsou dalším výsledkem snahy Microsoftu a konzistentní a bezpečnou práci se soubory, která jsou Vám k dispozici v Teamsech, Outlooku, OneDrivu i Sharepointu v reálném čase. Celosvětově budou dostupné začátkem roku 2020.

Brzy Vám přineseme informace o dalších novinkách.

Pokud se chcete dozvědět více, nebo potřebujete pomoci s produkty Microsoft Office 365, obraťte se na nás. Pomůžeme vám, děláme to rádi.

Komentáře jsou uzavřeny.