Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

VxRail 4.7.110 – velká změna – VxRail Manager nyní jako plugin ve vCenter

Miroslav Šraga 0

Minulý týden jsme provedli u našeho významného zákazníka upgrade VxRail infrastruktury z verze 4.7.000 na verzi 4.7.111-13048812. Kromě toho, že nová verze přinesla opravy chyb, které způsobovaly false-positive alarmy, jsme zaznamenali jednu zásadní a vesměs pozitivní novinku. Od verze 4.7.110 došlo k zásadní změně způsobu, jakým se přistupuje k VxRail Manageru.

Verze kódu 4.7.100 se zakládá na vSphere 6.7 EP6 a jedná se o první verzi, která podporuje vCenter plugin. Tento plugin umožňuje zákazníkům spravovat jejich VxRail cluster, aniž by museli opustit prostředí vCenter.

Upgrade

Před samotným upgrade je dobré seznámit se jak s „release notes“ tak také s „technical notes„, ve kterých je kompletní technická dokumentace k VxRail Manager Pluginu pro VMware vCenter.

Samotný průběh upgrade zůstává beze změny a ničím se neliší od jiných aktualizací. Prostě probíhá tak, jak jsme zvyklí. Jako vždy probíhá kompletní aktualizace jak z pohledu hardware tak z pohledu software. Při detailnějším prozkoumání komponent v aktualizačním balíčku je vidět, že obsahuje aktualizace pro BIOS, PTAgent a také pro několik dalších komponent.

Jakmile je upgrade dokončen, automaticky je do vCentra nainstalován VxRail Manager Plugin. Pokud se snažíte přistoupit na adresu VxRail manageru, tak jak jste byli doposud zvyklí, automaticky budete přesměrováni do HTML5 rozhraní vašeho vCentra. Z počátku se tento stav může jevit poněkud nezvyklý až nepříjemný, ale rychle jsme si na něj zvykli a to, že je nyní VxRail Manager přímo součástí vCentra bereme jako změnu k lepšímu.

VxRail Manager Plugin

Po přihlášení do HTML5 prostředí vCenter je nově v menu a na dashboardu dostupná ikona „VxRail„. Pod touto ikonou se skrývá řídící panel vybraného VxRail Clusteru.

V dashboardu je zobrazen základní přehled o zdravotním stavu fyzické infrastruktury, novinky ze světa VxRail komunity. Odsud je také možné rovnou založit požadavek na technickou podporu DellEMC.

Kliknutím na název VxRail clusteru se nabízí dvě důležité volby. Tou první je záložka „Monitor“ ve které je v možné pod skupinou „VxRail“ zobrazit přehled jednotlivých nodů, ze kterých se cluster skládá a také, jaká konfigurační data byla naposledy zaslána do dohledového centra Dell EMC pomocí ESRS.

Druhá zajímavá záložka je „Configure„. A zde se se nachází jádro původního VxRail Manageru. Zde je možné spravovat nastavení stávajících nodů clusteru, přidávat další nody nebo přistupovat k Marketu. A konečně přibyla také možnost bezpečně odebrat node z clusteru. Chcete li node odebrat, klikněte pravým tlačítkem myši na název daného node a dole ve spodní části se zobrazí nabídka „Remove VxRail Host“. Tento pracovní postup bezpečně odstraní node z clusteru. Jedním z předpokladů je, že budete muset node uvést do režimu údržby (maintenance mode) s možností „full data migration option“.

Další vychytávkou je možnost nastavit IP adresu iDrac karty rovnou z prostředí vCentra. Stačí označit konkrétní node z clusteru a pod záložkou Configure přejít na iDrac Configuration.

Malé doporučení na závěr

VxRail plugin je něco, s čím jsme sice nepočítali, že přijde, ani jsme po něm nijak netoužili, ale když jsme jej poznali, tak jsme si ho opravdu oblíbili. Máme v úmyslu jej prozkoumat ještě hlouběji a pokud přijdou nějaké další noviny a vylepšení, rádi se o ně podělíme.

Pokud se chystáte provést upgrade na verzi 4.7.100, zkontrolujte a nastudujte si nejprve SolVe, abyste se ubezpečili, že víte co vás při aktualizaci případně čeká.

Pokud se chcete dozvědět více ho hyper-konvergované infrastruktuře (HCI), nebo potřebujete pomoci s produkty DellEMC, obraťte se na nás. Pomůžeme vám, děláme to rádi.


Komentáře jsou uzavřeny.