Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Windows Virtual Desktop a správa obecně

Karel Smítka 0

Se zvyšujícím se počtem lidí pracujících z domu, stoupla služba Windows Virtual Desktop (WVD) okamžitě na významu, především u organizací, které byly zvyklé využívat ponejvíce vlastní hardware. Právě jednoduchost implementace, zabezpečení i údržby vzdálené/virtuální plochy je pro tyto firmy klíčová.

 V počátcích Windows Virtual desktopu, vyžadovalo nastavení prostředí celkem obšírnou znalost zdrojů v Azure a ruční propojení s Azure AD tenantem. Monitoring byl dostupný pouze přes powershell, škálování bylo možné pouze pomocí opakovaného deploymentu… Zkrátka nic pro začátečníky.

 Dnes je situace ovšem trochu jiná. Služba Windows Virtual desktop je teď součástí Azure resource manageru, takže nasazení, správa a škálování je možné z Azure portálu v jednoduchém grafickém rozhraní.

Zjednodušilo se i propojení s dalšími službami, které v rámci Azure již třeba využíváte. Službu vzdálené plochy WVD nebo i vzdálené aplikace RemoteAPP je teď možné distribuovat nejen konkrétním uživatelům, ale rovnou celým Azure Active Directory skupinám. Navíc pomocí správy přístupu na základě rolí – tzv. Azure RBAC je teď možné rozložit správu služby Windows virtual desktopu na mnohem víc částí, než tomu bylo doposud.

Monitoring prostředků WVD je nyní proti původnímu powershellu umožněn také přes Log Analytics, což je velmi přehledné a intuitivní. Pomocí Microsoft Defender ATP (advanced threat protection – pokročilá ochrana před hrozbami) můžeme sledovat a analyzovat Virtuální desktopy stejně jako každé jiné zařízení.

Takto všeobecně popsáno se nám služba Windows Virtual desktop jeví jako velmi komplexní, jednoduché a elegantní řešení pro společnosti, které potřebují zajistit svým zaměstnancům přístup k firemním prostředkům, bezpečně a odkudkoliv. V následujícím seriálu na toto téma se vám pokusíme přiblížit historii a vývoj RDS, a následnou snahu o vytvoření unifikovaného prostředí terminálových služeb, kterou by právě služba Windows Virtual desktop mohla být a nahradit tak existující formy komunikačních protokolů.

Pokud potřebujete pomoci s implementací či nastavením Microsoft Windows Virtual Desktop nebo potřebujete poradit, ozvěte se nám, rádi Vám pomůžeme:

Komentáře jsou uzavřeny.