Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Druhé výročí Teams přináší hromadu novinek

Kristýna Neuschl 0

Microsoft slaví druhé výročí uvedení Microsoft Teams na trh. Při této příležitosti uživatelům nadělil balík novinek. Ty byly představeny na veletrhu Enterprise Connect 2019. Microsoft zde získal ocenění Best of Enterprise Connect 2019 za novou vizi pro MS Teams. Většina novinek bude představena v následujících měsících. Pojďme si horké novinky stručně představit.

Vylepšení ochrany v chatu a konverzacích

Bezpečné soukromé kanály (Secure private channels) představují jednu z nejžádanějších funkcí. Vytvoříte si kanál přímo na míru, vyberete si členy týmu a sdílíte vybraný obsah i konverzace bez nutnosti tvorby nového týmu.

Ve společnostech, kde je nutné dodržovat interní i externí předpisy, včetně ochrany citlivých údajů, oceníte informační bariéry. Můžete omezit komunikaci a spolupráci vybraných osob. Vyhnete se tak střetu zájmů a firemní komunikaci budete mít lépe pod kontrolou.

Novinky pro schůzky v MS Teams

V dubnu 2019 se dočkáme nové Calendar app (Kalendář) v MS Teams. Ta nahradí současnou aplikaci Schůzky. Stávající funkce i nastavení budou zachovány a přibudou nová vylepšení. Jedním z nich budou tři nové typy zobrazení kalendáře – Den, Pracovní týden a Týden (výchozí). Uživatelé dostanou větší svobodu v tvorbě schůzek. Ty budete moci tvořit i bez přidání účastníků, včetně schůzek mimo aplikaci Teams. Nechme se konečnou podobou brzy překvapit.

Další zajímavou novinkou jsou živé titulky. Pomocí umělé inteligence bude mluvené slovo automaticky přepisováno do titulků, které poběží simultánně s řečí mluvčího. Touto funkcí se meetingy zpřístupní i sluchově postiženým účastníkům a budete se moci připojit i z míst, kde si nemůžete pustit zvuk. Zatím tedy bohužel bez podpory češtiny.

Microsoft při video hovorech přivedl současnou technologii rozostření pozadí ještě o krok dále. Nyní si můžete při video hovorech, meetingu přizpůsobit pozadí a Váš vstup bude ještě profesionálnější bez rušivých elementů. Zde je ilustrační video.

Microsoft Teams Rooms bude podporovat připojení libovolné USB kamery. Přídavná kamera zachytí obraz například na tabuli používané při prezentaci (whiteboard). Všichni účastníci meetingu budou moci sledovat dění na tabuli v reálném čase. Vylepšené bude i inteligentní snímání, které zajistí ostřejší obraz, jednoduché přizpůsobení snímání – například změnu velikosti.

Microsoft Whiteboard

Součástí Teams se má stát i novinka – Microsoft Whiteboard. Jde o digitální plátno pro volné kreslení a psaní. Whiteboard má bohaté příslušenství jako sticky notes, mřížky a obrázky. Tato tabule je automaticky sdílena v Teams mezi účastníky a umožňuje společnou tvorbu, psaní i kreslení. Zde se můžete podívat na představení Whiteboard.

Whiteboard je nyní dostupná na desktopu, webu a brzy i na dalších zařízeních. Schůzky se tak bude moci zúčastnit kdokoliv bez ohledu na zařízení, které používá. Whiteboard je nyní dostupná ve verzi preview, aplikaci zapnete skrze Microsoft 365 admin centrum.

Funkce Ink Grab umožňuje přenos obsahu z fyzické tabule na Whiteboard, obsah tak můžete libovolně přenášet a nemusíte Vaše fyzické poznámky přepisovat.

Live Events

Live Events Vám umožní vytvářet události a streamovat video až pro 10 000 účastníků. Tento způsob prezentace přináší přesvědčivý způsob komunikace se zaměstnanci, zákazníky i Vašimi partnery. Rozšíříte publikum pro Vaše schůzky, můžete pořídit záznam události a zpřístupnit jej později. Uživatelé mohou sledovat živou nebo nahranou událost na Teams, Yammer nebo Microsoft Stream.

Ochrana před únikem informací – Data Loss Prevention (DLP)

Ochrana před únikem informací (DLP) se přes Exchange Online, Sharepoint Online a OneDrive for Bussiness dostala až k Teams. Nastavením zásad ochrany soukromí zablokujete sdílení citlivých informací v chatovacích zprávách i v konverzacích kanálů MS Teams. Omezení jsou konfigurována v centru pro Zabezpečení a dodržování předpisů. Zvolíte si typ hlídaných informací (údaje o kreditní kartě, číslo dokladů, číslo sociálního pojištění apod.). Pokud zpráva obsahuje citlivé informace, je automaticky v aplikaci Teams zablokována.

Nastavení DLP v centru pro Zabezpečení a dodržování předpisů

Příjemce zprávu neuvidí, je zrušena a příjemci nedostupná. Odesílateli se dostane informace o zablokování zprávy, včetně příčiny. Pravidla blokování citlivých informací mohou být flexibilně konfigurována. Uživatelé mohou zprávy přepsat a případně nahlásit jako falešně pozitivní.

Upozornění uživatele o úniku informací DLP. Zdroj: https://techcommunity.microsoft.com/t5/Microsoft-Teams-Blog/What-s-new-in-Microsoft-Teams-the-Enterprise-Connect-feature/ba-p/376255

Komentáře jsou uzavřeny.