Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Jak ušetřit za servery? A co cloud?

Magdalena Milostná 0

Velmi často IT řešení ve firmách vypadá tak, že server či více serverů zabezpečují základní funkce potřebné pro fungování sítě, ukládání dat, zálohování a běh firemních aplikací. Je to jistě tradiční a osvědčená cesta, která vede k fungující infrastruktuře, nicméně nemusí být vždy nejefektivnější. Z jakých důvodů?

  • Infrastruktura je buď nad dimenzovaná nebo poddimenzovaná
  • Hardware se může pokazit
  • Servery vyžadují odbornou správu
  • Řešení není možné škálovat dle potřeby

Infrastruktura hardwaru je buď naddimenzovaná nebo poddimenzovaná

Nový hardware se kupuje jednou za několik let. Zpravidla když končí jeho životnost nebo zkrátka již nedostačuje z kapacitních důvodů.

Víte, jestli se firma bude rozvíjet rychleji nebo pomaleji? Možná máte nějaké vize, ale vždy se jedná o odhad. A čím rychleji a převratněji firma roste, tím je obtížnější odhadnout budoucí potřeby. Nemluvě o nově vznikajících firmách, které rostou od jednoho uživatele.

Zákonitě tedy vzniká situace, kdy se nový hardware kupuje (s ohledem na jeho životnost) naddimenzovaný stávajícím potřebám tak, aby dostačoval potřebám budoucím. A je ve hvězdách, jestli bude někdy optimálně využitý nebo zda nevznikne stav, kdy už nebude stačit.

Řečeno slovy investic, peníze nejsou využity efektivně. Kupuje a provozuje se kapacita hardwaru, který aktuálně není potřeba (případně již není dostačující). Nemluvě o nákladech na elektrickou energii, které jsou po dobu životnosti hardwaru srovnatelné s cenou samostatného hardwaru.

Zajímá vás, jak může Office 365 pomoct vaší firmě?

Řešení u hardwaru není možné škálovat

Hardware je z principu “kus železa”, který se pořídí a v podstatě několik let zůstává tak, jak je. Některé části jde sice po skocích rozšiřovat (např. rozšířit kapacitu o 10 TB koupí nového diskového úložiště či přikoupit paměť), nicméně klíčové součásti de facto charakterizující kapacitu stroje, jsou neměnnou konstantou.

Lokální servery nelze škálovat podle aktuálního rozvoje. Řešení, které je ušito na míru pro firmu velikosti 10 uživatelů bude prakticky nerozšiřitelné na firmu velikosti 20 uživatelů.

Chcete si přečíst co všechno balíček Office 365 nabízí?

Hardware se může pokazit

Ačkoliv jsou dnešní servery vysoce spolehlivé, čas od času se může stát, že sebelepší hardware selže. Někdy je porucha banální a nenaruší chod firmy (např. když odejde pevný disk, záložní zastane jeho funkci a porouchaný disk se vymění), jindy může zastavit chod celé společnosti.

Důvod kompletního výpadku může být, když některé prvky infrastruktury nejsou provozovány v režimu vysoké dostupnosti (tzn. nejsou „zdvojeny“). Když nastane porucha na základové desce nebo server přestane kompletně plnit svoji funkci. Pokud firma server záložní dochází ke kompletnímu výpadku a provozované služby přestávají být od této chvíle pro společnost dostupné.

Aby bylo možné poruchu hardwaru resp. serveru rychle vyřešit, nabízejí dodavatelé balíčky garanci, že vyřeší poruchy ve stanoveném čase (např. next business day). V období, kdy je hardware v záruce (např. 3 roky) bývají balíčky zpravidla součástí pořizovací ceny. Následně je nutné servisní balíčky dokupovat a náklady na provozování hardware tak strmě rostou. Není výjimkou, kdy roční servisní balíček stojí přibližně ⅓ ceny vlastního hardwaru.

Servery vyžadují odbornou správu

Server, to není jenom hardware, ale především aplikace na něm běžící. Lokální řešení vyžaduje pravidelnou péči IT specialistů (zejména aktualizace, zálohování, konfigurace), kteří si za ni samozřejmě nechají adekvátně zaplatit.

Lze to řešit jinak a lépe? Ano.

Možnost jak obejít nevýhody serveru je přejít na cloud a chytré aplikace. Microsoft vymyslel službu Office 365, díky které získáte komplexní a robustní řešení firemních e-mailů, kalendářů, sdílení dokumentů, kompletní komunikace uvnitř firmy, řešení pro práci z domu a z cest a mimochodem i vždy nejnovější verzi kancelářského balíku Office.

To vše s garancí Microsoftu, který se stará nejen o nadstandardní zabezpečení, ale umí za vás vyřešit také zálohování dat či automatické uchování historie verzí vašich dokumentů a v neposlední řadě významně snižuje požadavky na správu IT systémů. Všechny výhody Office 365 získáte za přiměřené předplatné 300 Kč na uživatele za měsíc (cena se odvíjí od typu licence).

S Office 365 získáte špičkové bezúdržbové řešení, které je možné škálovat od jednoho po stovky uživatelů. Zvýšení či snížení počtu uživatelů můžete provádět ze dne na den a během několika málo kliknutí. Ušetříte tak výrazně náklady spojené s pořízením hardwaru a jeho správou.

Zajímá vás, jak může Office 365 pomoct právě vaší firmě? Nechte si poradit s přechodem a ušetřete si starosti.

Komentáře jsou uzavřeny.